-
– Jeg ville skrive om hvordan det er å bli tvangsinnlagt. Særlig etter å ha sett hvor skjellsettende en sånn opplevelse kan være
I sin nye roman skriver Petter Brevik om Leonora, en ung kvinne som legges inn på en døgnavdeling på Gaustad, og om Karsten, en av de ansatte psykologene.
-
En skrivende og frittalende løs kanon
Ole Asbjørn Ness, en prisbelønnet forfatter, en høyrevridd provokatør, en sannhetssøkende lytter, en sylskarp kommentator, en altetende podkastvert – alt etter hvordan du ser det.
-
Graham Greene: Sjelens spion
Han skrev spionthrillere med den ene hånden og eksistensielle romaner med den andre. Han utforsket menneskesinnets dypeste grunner, men glemte aldri å underholde leseren. I 2025 er det 100 år siden den engelske forfatteren Graham Greene debuterte.
-
Nye regler for innleie av avløsere
Innleie av avløsere i jordbruket som er ansatt i avløserlag, er nå tillatt, etter at nye regler trådte i kraft ved månedsskiftet.
-
Rekordhøye passasjertall for norske ferjer - skaper utfordringer
Det fører til økende problemer for fastboende som må konkurrere med turistene om plass.
-
Nytt samarbeid mellom Alpinco og Vitensenteret Innlandet
Slik skal de skape morsomme og lærerike aktiviteter inspirert av NRKs Mesternes Mester.
-
Det skjer en nedskalering av kulturfag i utdanningene. Hvilke konsekvenser får det?
– Kunst og kultur er under press i vårt utdanningssystem. Vi står foran viktige og vanskelige prioriteringer framover. De valgene vi tar, vil ha betydning for kulturnasjonen Norge, sier rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge.
-
Nye tiltak for å sikre en bærekraftig turistfiskenæring
Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss innfører de nye tiltakene fra 1. august i år.
-
Forbud mot nedbygging av myr sendes på høring
Det foreslås å forby nedbygging av all myr vi har. Det gjelder omtrent 9 prosent av landets areal, altså 30.000 kvadratkilometer.
-
Verste TV 2-måling for Høyre på 16 år
Man må tilbake til 2009 for å se en dårligere oppslutning for Høyre i enn i TV 2s ferske måling.
ANNONSØRINNHOLD

God ledelse og beste praksis reduserer sykefraværet i norske kommuner
Det foregår en stor debatt om hva som skal til for å redusere verdens høyeste sykefravær. For mer enn 10 år siden begynte People@Work å tenke annerledes rundt hva som skal til for å redusere sykefraværet. For hva gjør egentlig de lederne, avdelingene og enhetene som lykkes og hva skjer når deres Beste praksis settes i system? Nå reduserer norske kommuner og andre store virksomheter sykefraværet.
Det hele startet i 2013 med et samarbeid med en av Norges største barnehagekjeder Espira Kunnskapsbarnehagen. I likhet med andre større organisasjoner opplevde de mer enn 100 Espira- barnehagene høyt sykefravær. Det kostet virksomheten titalls millioner hvert år og påvirket kvaliteten i tjenestene. I løpet av det første året reduserte de fraværet med mer enn 20%, samtidig som medarbeidertilfredsheten økte tilsvarende. Det viste seg at måten å jobbe på gav en varig effekt og nå jobber et titalls norske kommuner og andre større virksomheter, som VY Buss, med samme verktøy og metodikk. De opplever i likhet med Espira oppsiktsvekkende og varige resultater. Hvordan er det mulig og hva er det de gjør?
«Jeg har stor tro på People@Works fokus på langsiktighet, når du ønsker å jobbe med noe så vanskelig som fraværsreduksjon. Derfor har vi jobbet hardt med at denne prosessen ikke skal bli sett på og omtalt som et” prosjekt”, men som en arbeidsmetode som alltid skal være en del av alt vi gjør» Administrerende i VY Buss Ole Engebret Haugen.
Ta de beste ledernes praksis på alvor
Det handler om å ta de beste ledernes praksis på alvor og lære av dem som lykkes sier daglig leder i People@Work, Anders Sætre. Når virksomheten ser på sykefraværet sitt oppdager de at det er stor variasjon i resultatene mellom avdelinger og når de begynner å måle ser de også at det er stor variasjon i gjennomføring og medarbeidernes opplevelse av arbeidsmiljøet, ledelse og kritiske sykefraværsrutiner. Her finnes det et stort potensial.
People@Works metode er enkel, men effektiv. Etter grundig topplederforankring starter prosessen med å kartlegge virksomhetens beste lederes praksis i detalj. Spørsmålet vi stiller er «hva gjør dere fra dere setter nøkkelen i døren om morgen til dere går hjem om kvelden for å sikre høyt nærvær» sier Sætre. Svarene lederne gir handler om:
- Tett på ledelse
- Systematisk arbeid med kultur og arbeidsmiljø
- Samarbeidet med tillitsvalgte
- Tydelige sykefraværsrutiner som både er kjent og kommuniseres
Vi i People@Work er opptatt av kontrollerbar og kopierbar atferd og aktivitet sier Anders. Sykefraværet kan ikke kontrolleres, men det finnes kontrollerbare lederaktiviteter som kan. Når organisasjonen evner å skape gjennomføring på disse aktivitetene kommer resultatene.
Egen lederapp
Gjennom People@Work får alle lederne sin egen lederapp der de logger egen trening og gjennomføring på de beste praksis aktivitetene de ønsker å forbedre. Jevnlig får de også feedback fra sine medarbeidere i hvilken grad de opplever Beste praksis ute på sin avdeling. Medarbeiderskap står sentralt. Medarbeiderne blir derfor en viktig samarbeidspartner i leders nærværsarbeid. Kundene forteller at ansatte opplever beste praksis punktene de svarer på som mer aktivitetsrettet, konkrete og forpliktende enn andre medarbeiderundersøkelser. Medarbeiderne kjenner eierskap og verktøyet gir leder gode snakkepunkter for å involvere dem i resultatene og det videre forbedringsarbeidet på enheten. I lederappen har også leder tilgang til å se utviklingen på sitt sykefravær og kan finne de viktigste driverne i sin ledelse for å øke nærværet. Dette skaper en energi og motivasjon for å gjennomføre de små aktivitetene i hverdagen som gir resultater, både hos leder og ansatte.
En virksomhetsleder i en kommune forteller: «For meg som en leder som leder ledere er dette verktøyet fantastisk. Jeg må ikke gjøre så mye, men det jeg gjør er viktig sier han. Jeg leser og kommenterer på egenrefleksjonene hver måned og følger med på hvilke fokusområder som er valgt. Det å bli sett er avgjørende. Vi snakker også om beste praksis i avdelingsledermøter. Det flotte med denne måten å jobbe på er at den gir oss et felles språk og en inngang ved at alle er omforent rundt hva som gjelder. Dette er effektivt, nært og gir resultater.»
Nøkkelen til lavt sykefravær ligger hos nærmeste leder
Vår forskning viser at nøkkelen til lavt sykefravær over tid ligger hos nærmeste leder. Kvalitative studier viser med all tydelighet at ledere som lykkes med sykefraværet har en annen praksis enn de som mislykkes. Dette er det vi kaller Beste praksis og her ligger nøkkelen til markant fraværsreduksjon.
Vi tar gjerne en prat rundt hvordan vi jobber sett opp mot din organisasjon, besøk våre hjemmesider People@Work