Annonsørinnhold

En annen fortelling om norsk helsevesen

­«Trine i biter» er en radiodokumentar om et helsevesen som har blitt så spesialisert at vi glemmer at kroppsdelene henger sammen.

Publisert Sist oppdatert

Frilansjournalist Anne Håskoll-Haugen, som er fast essayist i Samtiden, har laget en radiodokumentar i fire episoder der hun følger Trines Søreide Jansons´ kamp mot kreften et helt år.

Hør dokumentaren på Spotify her:

https://open.spotify.com/show/4VreP7pFt7hR6VOwJHCm4p

Hør dokumentaren på Podtail her:

https://podtail.com/no/podcast/trine-i-biter/

– Hvor frisk må du egentlig være for å være syk? Hvor smart må du være? Hvor insisterende, hvor opplyst og hvor rik? Vi liker å tro at alle får den samme hjelpen når vi blir syke. Men slik er det faktisk ikke, sier Håskoll-Haugen.

Hun har laget en radiodokumentar om norsk helsevesen for å vise noe som er i ferd med å gå veldig galt.

– Det var Trine som kontaktet meg med et ønske om å fortelle hva hun mente var galt med norsk helsevesen. Hun ville ikke ha enda en fortelling om en kreftpasient, som hun selv sa til meg. Hun ville i stedet bruke sin egen historie til å vise oss at norsk helsevesen ikke er så bra som vi er vant til å bli fortalt, sier hun.

I radiodokumentaren «Trine i biter» får vi en historie om hvordan norsk helsevesen er i ferd med å bli så oppstykket og så spesialisert at de som jobber der nærmest glemmer at kroppsdelene henger sammen.

Behandlet av 100 forskjellige leger gjennom 5 år

I et debattinnlegg publisert i forbindelse med lanseringen skrev Trine:

– I Norge har vi en fortelling om at vi har verdens beste helsevesen. Og det er sant at det er veldig mye som er bra i helse- Norge. Jeg har møtt uendelig mange kompetente leger og sykepleiere og jeg er dem evig takknemlig for at jeg lever. Men det jeg forsøker å si er at det er systemet det er noe galt med.

Hun forteller videre om hvordan mangelen på en felles journal skaper uendelig med rot og bortkastet tid for leger som må forsøke å nøste opp i sykdomshistorien din. Pasienter feilbehandles fordi de legene ikke har tilgang på informasjon når de trenger den.

– I løpet av fem år har jeg blitt behandlet av over 100 leger – den ene legen vet sjelden hva den andre holder på med. Det har flere ganger satt meg i livsfare – og har gjort meg sykere enn jeg trengte å være, sier Trine i dokumentaren.

Hun forteller om hvordan du derfor er helt avhengig av å ha fullstendig oversikt over alle journaler og alt som skjer med deg. Og det er vanskelig for en som er veldig syk, kanskje gammel, dement eller ikke har norsk som førstespråk. I følge Trine må man være svært ressurssterk for å få den hjelpen man trenger.

– Alle har en gammel tante som har brukket en lårhals eller en ivrig løpekompis som har fått operert et kne med stor suksess. Men for alle oss som har lange og kompliserte sykdomsforløp, kanskje med mange ulike diagnoser som ikke har noe med hverandre å gjøre er det en helt annen virkelighet som møter oss.

Dette skrev hun i debattinnlegget som ble publisert i Farsundavisen Lister24.no.

Ikke bare en personlig historie

Trine Søreide Jansen fotografert i Svartskog våren 2021 under innspilling av første episode av radiodokumentaren "Trine i biter" Foto Anne Håskoll-Haugen

– Et viktig mål for både Trine og meg var å lage en dokumentar som var noe annet enn den personfokuserte helsejournalistikken vi ofte får presentert i dag. Selv om jeg følger Trine gjennom ett år med sykdom og innleggelser, er det kritikken av helsesystemet vi snakker om, sier Håskoll-Haugen.

– Og i stedet for å bare kritisere, ville vi også forsøke å finne ut hva løsningene på problemene systemet står opp i mot er, legger hun til.

I radiodokumentaren intervjues flere fagpersoner som bekrefter flere av Trines bekymringer rundt organiseringen av norsk helsevesen. I etterkant har Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten tatt i bruk dokumentaren om Trine i sine undervisnings- og diskusjonsprogrammer.

Trine Søreide Jansen døde i desember 2022, et halvt år etter at dokumentaren var ferdigstilt.

TRINE I BITER er en radiodokumentar om hva som skjer når helsevesenet glemmer at kroppsdelene henger sammen.

I første episode får du høre om hvordan det er å bli behandlet av over 100 forskjellige leger, om å holde styr på sine egne journaler, om røntgenbilder som kjøres i taxi mellom sykehus. Du møter Trine som synes norsk helsevesen er helt fantastisk – helt til hun møter det selv.

I andre episode forsøker vi å finne ut hvorfor helsevesenet har blitt så oppstykket og hva som må gjøres for å lime det sammen igjen.

I tredje episode får du vite hvordan du skal manøvrere deg gjennom helsevesenet hvis du blir pasient, tips til hvordan du kan forholde deg til familie og venner og hvordan du kan være en god pårørende. Velkommen til Trines Kreft-akademi!

I fjerde og siste episode forteller Trine om sin egen begravelse. For å bli alvorlig syk handler også om det vanskelige kunststykket å akseptere at man skal dø. De som er syke over tid får mange dager på å forberede seg.

Powered by Labrador CMS