Annonsørinnhold

Tips for deg som vil skrive

Publisert Sist oppdatert

­Det å skrive, være det seg fiksjon, poesi eller faktalitteratur, krever mye. Svært mange av oss bærer på en forfatterdrøm, men å sette den ut i live er enklere sagt enn gjort. Skal du klare å skrive et lengre verk, så må du sette av mer enn bare tid. Innsatsen du må legge ned, er massiv og du må regne med mye motstand underveis.

I denne artikkelen ser vi på noen av de mest grunnleggende faktorene alle vordende forfattere bør sørge for å få på plass for å øke sjansene for å lykkes. Selvsagt er alle skribenter ulike og enhver har sin egen, personlige kreative prosess. Likevel er det enkelte punkter du ikke kommer unna. Vi håper rådene vi deler her kan bidra til økt produktivitet og skrivelyst.

Struktur er essensielt

Skal du forfatte et lengre verk, må du legge ned mange arbeidstimer. Dette er et faktum det ikke går an å unngå. Effektivitet er et “must”. Mange forfattere jobber på faste tidspunkt hver dag. Andre venter til de kjenner inspirasjonen boble opp. Du bør aller først kjenne deg selv og din prosess godt nok til å vite hva som passer best.

Grundig planlegging er også en verdifull suksessfaktor. En bok skal normalt sett bestå av om lag 300 sider. Det vil si noe sånn som 90 000 ord. Skal du klare å skru sammen et verk som henger på greip og formidler en overordnet historie, er det klart at en god plan er påkrevet.

Noen liker å skissere hvert kapittel grundig. Andre stoler mer på magefølelsen. Det de fleste skribenter har til felles er en prosess hvor du skriver og redigerer selv. Gjerne mange ganger, helt til du har en komplett fremstilling du er fornøyd med. Balansen mellom tro på egne skriveferdigheter og en selvkritisk holdning er essensiell. Samtidig som du må ha klokketro på det du skriver og evnen til å lykkes må du være din egen hardeste kritiker.

Husk mosjon og fysisk aktivitet

Å binde seg til hjemmekontorpulten flere arbeidstimer om dagen kan kreves for å skrive en bok. Men du må ikke glemme at skriveprosessen er fysisk krevende.

Å trene og holde seg i god form, prioriteres høyt av mange skribenter. En løpetur eller et langt sykkelritt gir kroppen mosjon og kan bidra til å klarne sinnet og tenke nytt.

For syklister, kan du oppnå bedre resultater ved å investere i en sykkelcomputer. Den sørger for at du holder kursen, og bidrar til økt treningsutbytte. Skal du sykle trygt, må du også huske på sikkerheten. Gode sykkellykter og annet utstyr, sånn som refleks og hjelm, gjør det enklere å få en verdifull avveksling fra en sittestillende skribenthverdag.

Powered by Labrador CMS